2014. november 9., vasárnap

Neil Gaiman tanácsai + Ötletek az íráshoz




Ezzel a ,,cikkel" azoknak szeretnék segíteni, akik akár hobbiból, vagy komolyabban foglalkoznak az írással. Először az én ötleteimet olvashatjátok, aztután pedig megosztom veletek Neil Gaiman író tanácsait. Annyit mindenképpen érdemes róla tudni, hogy novella, -regény és képregény író is egyben. Legismertebb művei közé tartoznik az Amerikai istenek vagy akár a Csillagpor, ami már filmes változatban is megjelent.
Nehezen megy az írás? Íme néhány tanács:

Azoknak, akik nem tudnak írni az időhiány miatt:
 1. Legyen nálad mindig egy toll es egy jegyzetfüzet, amibe leírod mindazt, ami útközben vagy egy szabad percben eszedbe jut. Ezeket az ötletfoszlányokat, (személyeket, helyszíneket vagy csak egy tárgyat) majd jelenetté is alakíthatod.
 2. Minden nap szakíts rá időt, de ne a szükséges alvásidőből vedd el! (Írj inkább akkor, amikor vacsorázol vagy ebédelsz.)

Azoknak, akik nem tudnak írni az ihlethiány miatt:
1. Nézz filmeket! De semmiképpen ne olvass (legalábbis olyant, ami befolyásolhatja a te, saját és egyéni stílusodat) Hogy miért? Hidd el, ugyanazt fogod írni, mint ami a könyvben van. Egy filmnél azonban más a helyzet.
2. Döcögősen és görcsösen megy az írás? Egy ellenszert tudok: Aludj egyet. Rendben, ez nem mindig jön be. Nyírjál ki valakit! Egy szereplő váratlan halála után garantált, hogy be fog indulni a sztori!

Azoknak, akiknek egyéb okok miatt nem megy az írás:
1. Ragadd ki a történeted egy fejezetét, és írd át egy másik szereplő szemszögéből!
2. Vajon mi lett volna, ha...? Írj az adott jelenethez egy másik végkimenetelt!
3. Próbáld elmagyarázni a többieknek, hogy nagyon szereted őket, de most már ne zavarjanak meg mindenért, és hagyjanak írni!
Remélem, azért találtatok benne legalább egy olyan dolgot, ami segít majd nektek!


És íme Neil Gaiman tanácsai:

1. Írj.
2. Pakold egymás után a szavakat. Találd meg a megfelelő szót, aztán írd le.
3. Fejezd be, amit elkezdtél. Akármibe is kerül, fejezd be.
4. Tedd félre egy időre. Tégy úgy, mintha most olvasnád először. Mutasd meg olyanoknak, akiknek tiszteled a véleményét, és akik szeretik az ehhez hasonló dolgokat.
5. Vésd az eszedbe, hogy amikor azt hallod vissza, hogy valami nem jó, vagy nem működik, az majdnem mindig igaz. De amikor pontosan megmondják, szerintük mi a gond, és hogyan javítsd ki, majdnem mindig tévednek.
6. Javíts sokat, de ne feledd, hogy előbb utóbb, mielőtt a műved elérhetné a tökéletességet, el kell majd engedned és tovább kell lépned, hogy elkezdhesd írni a következőt. A tökéletesség olyan, mintha a horizontot üldöznéd. Mindig haladj előre.
7. Nevess a saját vicceiden.
8. Az írás fő szabálya, hogy ha elegendő meggyőződéssel és magabiztossággal csinálod, bármit megtehetsz. Tehát úgy írd meg a történeted, ahogy azt kell. Írd őszintén, és add át a legjobb tudásod szerint.
Nem hinném, hogy ezen kívül létezik más szabály. Olyan nem, ami számít.
Érdemes megfogadni a tanácsait.
Legközelebb azt a témát fogom boncolgatni, hogy mi teszi egy történetet élethűvé, hihetővé. Egyáltalán mitől lesz jó egy történet? - erre a kérdésre próbálom megtalálni a választ.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése