2018. március 11., vasárnap

Filmajánlók, avagy Horthy és a Zabhegyező


 Walking with the Enemy

Nem hiszem, hogy bárkinek is mondana valamit ez a cím, mert nem játszották a mozikban, és nincsen fent az online oldalakon. Nem értem, hogy miért van ennyire elrejtve, hiszen ez egy „gyöngyszem” a maga módján. A Séta az ellenséggel, vagy Együtt az ellenséggel címszó alatt befutott néhány cikk a hazai portálokon, de semmi több, egyetlen véleményezés sincs még a filmkatalógusokban, mert alig lehet elérni! (Többek között itt írtak róla, és itt.) 


A filmnek nem kevés magyar vonatkozása van, a történet egy Elek Cohen nevezetű zsidó fiatalember életét követi végig, az 1944-es német megszállás alatt. Munkaszolgálatra viszik, elszakítsák a családjától, ő pedig elhatározza, hogy nem nézi tétlenül a nyilasok terrorját, és náci egyenruhába bújva igyekszik megmenteni a sorstársai életét. Ráébred, hogy az az egyetlen módja, hogy megmentsen valakit, ha olyanná válik, mint az ellenségei. 

Megindító film, már csak azért is, mert Magyarországon játszódik, látni a Parlament bombázását, tanúi lehetünk a sikertelen kiugrási kísérletnek, és Elek karakterét egy valós személy, Pinchas Tibor Rosenbaum inspirálta, aki lehetne akár a magyar „Schindler”, mert rengeteg zsidó életét mentette meg a háború alatt. Róla itt olvashattok bővebben. Angol tudók előnyben.

A film kimerülhetne a szokásos holokauszt témában, de nem teszi. És milyen jól teszi! A cselekmény két szálon fut, így láthatjuk a Horthy rendszer bukását is, a kiugrásra tett elkeseredett kísérletet, a sikertelen végjátékot, az oroszok előrenyomulását, - és valljuk be, nem sok filmet készített Hollywood magyar témában! 



Persze, ezzel az is jár, hogy időnként mulatságos, legalábbis, mosolygásra késztet, hogy a színészek megpróbálkoznak a magyar nevekkel, de még a Ferencet, vagy a Farkast sem tudják rendesen kimondani. A röplapok természetesen magyarul vannak, de angolul olvasnak róluk, sőt, mikor Szálasi lelkesen szónokol, ha mást nem, azért próbálkozik a magyar akcentussal, hogy hitelesebb legyen... Mindegy, imádom, különleges egy film, a maga hibáival együtt. 

Giccsesebbnél giccsesebb plakátjai vannak, de ez ne tévesszen meg senkit! Már azért megéri megnézni, hogy Ben Kingsly-t láthassuk Horthy testhezálló, szerepében. Az iskolásoknak külön ajánlanám, mert akik nem szeretik a történelmet, és nem akarják bemagolni  száraz tananyagot, ebből a filmből ők is meg tudják tanulni a lényeget.


Egy kis érdekesség: Band of Brothers fanok, figyelem!
Eugene Roe feltűnik Horthy fia szerepében. 

 Hatalmas köszönet a film készítőinek! Remélem, hogy legalább feliratot készítenek alá, hogy minél több hazai nézőhöz eljuthasson, ha egyszer rólunk szól. 


Bemutató itt:






Rebel in the Rye


Egy film, amit kötelező látni az íróknak, és az írópalántáknak! Mondhatnám azt is, rólunk szól, mert felfedezhetjük a főszereplőben magunkat. Sokunknak ismerős lehet a nagy alkotni vágyás, az álmodozás, hogy az írás által adhassunk valamit az embereknek, hogy elég jók legyünk, és elhisszük magukról, hogy tehetségesek vagyunk. És akkor jön a feketeleves, a sorozatos elutasítás, a rengeteg csalódás.

És még ennek ellenére is írni akarunk, hiszen nem a pénz számít, hanem a történet, és a legjobbat akarjuk kihozni a munkákból, de félünk, hogy mi lesz, ha nem sikerül, ha rossz lesz, ezért inkább meg sem próbáljuk. Ha te is küzdesz ezekkel a dilemmákkal, vagy gondolkodtál már ilyeneken, akkor ülj le, és nézd meg a filmet! Biztos, hogy inspirálni fog! Ha mást nem, alig várod majd, hogy legyen egy szabad perced, mikor folytatod az írást, vagy könnyebben fogadod majd a kudarcokat.



Igen, ilyen az írók élete. Sok fontos gondolat elhangzik a filmben. Van-e mondanivalónk az embereknek, vagy csak azért írunk, hogy megtaláljuk önmagunkat? Azért írunk, mert dühösek vagyunk a világra, és ki akarjuk adni magunkból az átélt traumákat, vagy kitalálunk egy nagyszabású sztorit, mert semmi nem történik az életünkben?
Vagy jól csinálod, vagy sehogyan. Vagy felteszed rá az egész életedet, vagy felcsapsz alkalmi írónak, és sosem leszel elégedett. Túlléphetsz azon a ponton, mikor a szereplők tovább élnek a fejedben, és tovább folytatják a történetet még akkor is, ha nem írsz. Vagy írónak születtél, vagy nem. Sokat okulhatunk J. D. Salinger karrierjéből.

Szégyen vagy sem, nem ismerem a Zabhegyezőt, és eddig nem volt szimpatikus, csak körvonalakban ismertem a történetet, habár sokan a környezetemben odavoltak érte. Ezek után azonban a várólistámra került, és elképzelhető, hogy kézbe veszem egyszer.


Akik nem ismerik az író életét és munkásságát, - mint jómagam -, azoknak számos meglepést tartogat a film, akik pedig ismerik és rajonganak érte, azok dőljenek hátra, és élvezzék!


2 megjegyzés:

  1. Vagy három éven át kutattam a Walking with the Enemy után, már úgy voltam vele, hogy ha kell, megrendelem Amazonról DVD-n, de szerencsére idén rábukkantam, és végre megnézhettem *.* Tényleg vicces volt, ahogy a magyar nevekkel próbálkoztak, szerintem pár azért elég korrekt volt, és pont ezért nem értettem, hogy a sok magyar név között Rachelt miért ~Récsöl~nek (tudom, szörnyen néz ki így leírva) ejtették.
    Jonas Armstrongot öröm volt nézni, kicsit olyan, mint Iwan Rheon (kelta vonások ><). Mondjuk, ha jól tudom, Bukaresten forgatták, ami kicsit bánt, aztán néha betolták a Parlamenet a látképbe, hogy azért tudd, hol kéne lenned.
    Az is érdekes volt, hogy míg a színészek angolul diskuráltak, a háttérben a statiszták magyarul beszéltek :D. Alpjában véve nem szeretem mostanában a magyar szinkronos filmeket, de ezt igazán leszinkronizálhatnák. És legalább a TV-ben leadhatnák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a hozzászólásodat! Jaj, úgy örülök, hogy akkor nem csak neked tetszett!! *.* Én is égre- földre kerestem, regisztráltam egy csomó nevesincs oldalra, hogy hátha... De nem. Erre néhány hónapja, ráakadtam! Annyira boldog voltam. :D
      Jonas Armstrong-ot azóta szeretem. :) Azelőtt egyáltalán nem volt a szívem csücske.
      Igen, terjeszteni kéne ezt a filmet. Nem is értem, hogy miért csak ilyen kevesen tudunk róla, hiszen egy igazán korrekt alkotásról van szó!

      Törlés